top of page
  • Foto van schrijverAdmin

Betalen op reis? Onze tips & tricks!


Je gaat op reis en neemt mee... lokaal geld natuurlijk! Maar hoe ga je hier nu best mee om? Wissel je best reeds geld bij je bank voor vertrek, haal je ter plaatse geld af met de kaart of wissel je in je hotel op de bestemming? Global Travel zit klaar met alle tips én tricks... Een algemene regel opstellen is misschien niet zo evident en veel hangt ook af van de bestemming waar je heen reist. Doorgaans ben je buiten de eurozone echter het goedkoopst af als je betaalt met je kaart. Dat is in 95% van de gevallen goedkoper dan ter plekke geld afhalen of vooraf geld wisselen bij je eigen bank. Dit is al zeker zo als het over grotere bedragen gaat. Check vooraf best wel eens welke kaart jou de beste tarieven geeft (Maestro, kredietkaart, ...)

Belangrijk is ook om jouw kaart te deblokkeren. Uit veiligheidsoverwegingen blokkeren banken vaak kaarten buiten geografisch Europa. Dit is zeker zo voor de gewone Maestro-kaart, maar meer en meer ook voor VISA en/of Mastercard. Zeker in landen waar er soms fraude gesignaleerd wordt. Als je dus bv. naar de VS reist dien je jouw kaart voor vertrek te deblokkeren. Vaak kan dat via PC banking en je doet dat best een tijdje voor vertrek.

Nog een gouden tip : als je betaalt met de kaart zal er vaak gevraagd worden of je wil betalen in de lokale valuta of in euro's. Kies in dit geval ten allen tijde voor de lokale valuta. Waarom? Omdat de bank, de winkel of het restaurant ter plaatse zijn eigen wisselkoers bepaalt, waardoor je doorgaans een pak meer betaalt dan bij je eigen bank. Dit proces heet dynamic currency conversion (DCC). Het verschil kan oplopen tot wel 15%. Een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk rekende uit dat deze 'valutaval' Britse toeristen alleen al jaarlijks meer dan 600 miljoen euro kost. Opletten dus!

Nog even op een rijtje dus : deblokkeer jouw kaarten voor je op reis vertrekt, betaal zoveel mogelijk met de kaart ter plaatse (zeker voor grotere bedragen) en kies dan altijd voor de lokale valuta. Zo bespaar je tijdens jouw Global Travel reis nog wat extra uit. Goeie reis!


61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page